Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

"Γιορτάζω για τη δύναμη τους"

Share it Please


Ημέρα των γυναικών...

Μεγαλώνοντας είχα την αντίληψη πως η 8η Μρτίου, η ημέρα των γυναικών είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των γυναικών. Η ημέρα που οι γυναίκες φεύγουν από το σπίτι λέγοντας «σήμερα γιορτάζω, θα βγω με τις φίλες μου» , η ημέρα που οι άντρες θα δείξουν την αγάπη τους στις γυναίκες τους, η ημέρα που τα μικρά κορίτσια θα γιορτάσουν την ενηλικίωσή τους. Όταν ενδιαφέρθηκα λίγο παραπάνω και αναρωτήθηκα για την καθιέρωση αυτής της παγκόσμιας ημέρας κατάλαβα ότι ο τρόπος εορτασμού ή περισσότερο η αιτία δεν ήταν αντάξια του πραγματικού λόγου καθιέρωσης της ημέρας.



Ας μάθουμε τον πραγματικό λόγο…
Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. 



Από το άρθρο της Ναβανεθεμ Πιλαϊ στην "USA today" που θεώρησα αρκετά σημαντικό καθώς είναι μια έγχρωμη γυναίκα που έχει αγωνιστεί για δικαιώματα τόσο των γυναικών στη Νότια Αφρική όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο σας το παραθέτω. 

Παρά τη βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών έχω λόγους να γιορτάζω την Ημέρα των Γυναικών. Γιορτάζω  για τη δύναμη τους, για το ηθικό τους, για τις γυναίκες που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και προοδεύουν. Γιορτάζω  για το όραμα της ισότητας. Γιορτάζω για τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανδρών που κατανοούν ότι η ισότητα είναι ωφέλιμη τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Γυναικών «Άνδρες και Γυναίκες: Ενωμένοι να Θέσουμε τέλος στη Βία κατά των Γυναικών» αποτελεί μια πρόσκληση για δράση. 

Περισσότερα:

Οφείλουμε λοιπόν σε κάποιες κυρίες πριν από εμάς να προσπαθούμε συνεχώς για αυτά που έχουμε αλλά ακόμα περισσότερο για αυτά που θα μπορούσαμε να έχουμε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers

Instagramm

Follow The Author