Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

...και ο γάμος στην Άρτα!

Share it Please


 


…Και το πρωί που ξυπνήσαμε στην όμορφη Άρτα  είδα τον Κυρ Γιώργο (πατέρας του γαμπρού) να πίνει τον καφέ του και να κάνει το τσιγαράκι του στο μπαλκόνι…
Κάθισα εκεί δίπλα του και ξεκίνησα να του λέω τα έθιμα του γάμου που συνηθίζουμε να κάνουμε στην Κω. Αυτό ήταν το μικρό ερέθισμα  που του έδωσα ώστε  να ξεδιπλώσει  όλες τις μνήμες από τα τόσα χρόνια που τον αποτελούν και να μου αποκαλύψει τις δικές τους παραδόσεις γύρο από τον γάμο όπως ακριβώς τις έχει ζήσει!

Οι διαδικασίες του γάμου ξεκίνησαν από την Τετάρτη ενώ ο γάμος ήταν Σάββατο. Την Τετάρτη λοιπόν οι οικογένεια της νύφης πήγαινε τα προικιά στο νυφοστόλι (το σπίτι του ζευγαριού).
Ο Κυρ Γιώργος μου αποκάλυψε πως στη δική του εποχή η νύφη με το σοι της έπρεπε να περάσει τα προικιά από την πλατεία του χωριού για να τα θαυμάσουν οι συγχωριανοί.

τα προικιά στην πλατεία του χωριού κάποια χρόνια πριν.

Την ημέρα του γάμου συνήθιζαν να ξυρίζουν τον γαμπρό με τη συνοδεία του παραδοσιακού μουσικού οργάνου, του κλαρίνου. Έπειτα τον συνόδευαν στην εκκλησία και αναχωρούσαν για το σπίτι της νύφης όπου θα συνόδευαν και εκείνη μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας. 

τα παπούτσια αλλα και η κουλούρα του γάμου που φέρνουν οι καλεσμένοι.


Κάποιες μέρες πριν τον γάμο κάποιος από την οικογένεια του γαμπρού (συνήθως τα αδέρφια του) είχε ¨κλέψει¨ τα παπούτσια της νύφης έτσι ώστε τη μέρα του γάμου να της τα πάει, να της τα φορέσει, κι αν δεν της κάνουν να χαλαλίσει κανένα χαρτονόμισμα ώστε να ταιριάξει στο πόδι της! Έπειτα η νύφη δωρίζει στα σ’ αυτά τα άτομα από το σοι του γαμπρού λευκές πετσέτες για να σκουπίσουν τα δάκρυά του από τη συγκίνηση.
Και αναχωρούν όλοι για τον τελετή! 
...και μαζί με τον γαμπρό περιμένουμε τη νύφη!


Μετά την ιερή τελετή το ζευγάρι κατευθύνεται προς το πατρικό σπίτι του γαμπρού όπου η νύφη θα πετάξει τα μήλα και θα σπάσει το πιάτο! Τι είναι αυτά;
τα παπούτσια, τα μήλα και το πιάτο.
Λοιπόν…Πριν φύγει από το σπίτι για να πάει στην εκκλησία, η κυρία Κατερίνα (μαμά του γαμπρού) πήρε 3 μήλα και σφήνωσε μέσα από 3 κέρματα, αυτά τα μήλα η νύφη έπρεπε, μετά το μυστήριο, να γυρίσει πλάτη στο πλήθος των καλεσμένων και να τα πετάξει ώστε να τα πιάσουν οι τυχεροί! Όπως συμπλήρωσε ο κυρ Γιώργος ο συμβολισμός του μήλου προέρχεται από τον Αδάμ και την Εύα ενώ τα κέρματα την ευφορία που θα έχει το σπίτι αυτού που θα τα πιάσει.

Μπαίνοντας στο σπίτι των πεθερικών η νύφη σπάει ένα πιάτο στην είσοδο του σπιτιού ενώ κάτω από το χαλάκι της εισόδου βρισκόταν ένα  σιδερένιο μαχαίρι για να είναι σιδερένια η ζωή των νεόνυμφων. 
Η νύφη πετάει τα μήλα στο σπίτι των πεθερικών.


 Έπειτα η μητέρα του γαμπρού δίνει μια κουταλιά μέλι στο ζευγάρι για να ξεκινήσει μια γλυκιά ζωή. 









Το ζευγάρι τρωει μελι για μια γλυκιά ζωή.

Από εκεί και ύστερα αναχωρήσαμε όλοι για το κέντρο διασκέδασης όπου απολαύσαμε τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου. Εκεί πρέπει ο κάθε ένας συγγενής και από την οικογένεια του γαμπρού και από της νύφης να ανοίξει έναν χορό… Ήταν τόοοσοι πολλοί, οπότε καταλαβαίνεται τι ώρα φύγαμε από εκεί!  
Είναι ακόμα τόσα πολλά τα έθιμα και οι παραδόσεις που δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα άρθρο, παρ’ όλα αυτά είναι λίγα τα έθιμα που τηρούνται μέχρι σήμερα και αυτό είναι το μεγάλο παράπονο που διέγνωσα κατά την αφήγηση του κυρ Γιώργου.

Μια υπέροχη οικογένεια με υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά σε  μια από τη σημαντικότερες οικογενειακές στιγμές, στο γάμο των παιδιών τους. Τους ευχαριστώ πολύ! 
Να σας ζήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers

Instagramm

Follow The Author